Prekoncepční příprava

16.10.2013 18:50

Příprava na těhotenství

Milé dámy, čím dále tím více z vás bere svůj život pevně do ruky a aktivně rozhoduje kdy a za jakých podmínek zplodí a přivede na svět svoje dítě (děti). K tomuto přístupu neoddělitelně patří i uvědomění si rizik, které přináší moderní doba a jejich eliminace, a tím vytvoření co nejoptimálnějších podmínek pro početí a taky pro další nekomplikovaný průběh těhotenství.
Civilizace sebou nenese pouze výdobytky vědecko-technické revoluce, ale taky četné neduhy jako je špatná výživa, stres, nedostatek spánku, kouření, konzumace alkoholu. 
Úpravou nebo odstraněním těchto zlozvyků můžete významnou měrou pozitivně ovlivnit i šanci na bezproblémové otěhotnění a taky nekomplikovaný průběh těhotenství. 
Zdravá výživa je klíčová, protože z velké části eliminuje riziko obezity a s ní spojených četných rizik (vysoký tlak v těhotenství, onemocnění zvané preeklampsie, těhotenská cukrovka). 
Je vhodné si už před těhotenstvím zvyknout na rovnoměrný příjem potravy rozdělený do aspoň do 5 jídel denně a na optimální pitný režim - 2.5 litru tekutin denně, v létě a při zátěži až 3-4 litry denně. Nejvhodnější je čistá voda bez bublinek, nebo ovocný neslazený čaj, nevhodné jsou tzv. soft drinky a kola. Nejlepší pro správné zažívání a taky z dietologického hlediska je voda bez bublinek s přídavkem několika kapek čerstvé citrónové šťávy. 
Pokud si chcete připravit skutečně hodnotný nápoj bohatý na vitamíny, pořiďte si patřičné kuchyňské vybavení a připravte si čerstvou ovocnou šťávu, pokud trpíte častěji na virové infekce použijte citrónovou šťávu. 
Jinak nejracionálnější způsobem stravování se jeví rozdělení potravin na třetiny a dodržení jejich poměrného zastoupení: třetina čerstvé ovoce+zelenina, další třetina karbohydráty nejlépe složité cukry, které se zůstanou v žaludku delší dobu - např.produkty s tvrdozrnné pšenice (semolina), poslední třetina maso, mléčné výrobky a ořechy. 
Ze stravy eliminujte živočišní tuky, k přípravě jídla používejte olivový olej, bílé maso nejlépe krůtí a ryby všeho druhu, 
Možná nevíte, že nejlépe stravitelné a nejdietnější červené maso je pštrosí maso, které má nejnižší obsah cholesterolu.
Pokud budete dodržovat toto složení potravy, lze říci, že nebudete potřebovat žádné potravinové doplňky. Pokud vaše dieta není takto vyvážená, nebo jste pod zvláštní zátěží, bude užitečné si brát některý kombinovaný přípravek (vitamíny, minerály, stopové prvky včetně antioxidantů).
V přípravě na těhotenství i u osoby s dobře vyváženou stravou se doporučují některé specifické doplňky - je to především kyselina listová a to v množství, které obtížně získáte z listového salátu: v ČR doporučují gynekologové a porodníci dávku 10 mg na den, v cizině je doporučená denní dávka od 0.4 do 0.8 mg na den. Dle dostupných důkazů zvýšený přívod kyseliny listové v období před početím snižuje riziko vzniku vrozených vývojových vad plodu, především jeho centrálního nervového systému (rozštěpová vada páteře s výhřezem míchy). Vitamín E v dávce v dávce 100 mg denně nebo obden má pozitivní vliv na kvalitu pohlavních buněk a celkově epitelových buněk (buněk výstelky) - usnadňuje nidaci zárodku v děloze zvýšením prokrvení podporou novotvorby cév a stejným mechanismem podporuje růst zárodku v ranných stádiích embryonálního vývoje (přibližně do 8.týdne těhotenství = 6.týdne gestace). 
Pokud se připravujete na početí a je právě období chřipkových epidemií, doporučujeme zvýšený přívod vitamínu C buď farmakologickou formou (tablety s obsahem cca 0.5 gramu vitamínu C) nebo v přirozené podobě (citrónová šťáva čerstvě vymačkaná rozředěná vodou a s přídavkem medu). 
Pokud jste z jakýchkoliv důvodů trpěli anémií (chudokrevností) z nedostatku železa (silná menstruace se značnou ztrátou krve), je potřeba se soustředit na úpravu krevního obrazu ještě před těhotenstvím, protože v těhotenství máte co dělat, aby jste se vyrovnali se značnými nároky rostoucího plodu. Nemluvím tady o jiných typech anémií, kterých léčba patří do rukou hematologa a ten se taky vyjadřuje k vhodnosti otěhotnění.
Co se kouření týče, je dobré přestat kouřit aspoň 6 měsíců před plánovaným početím. Cigaretovým kouřem si vpravujete do těla nikotin, dehet a další jedovaté zplodiny, kterými otravujete sebe i plod. U svého nenarozeného dítěte zvyšujete riziko, že bude v dalším životě alergik, astmatik nebo bude trpět poruchami imunity.
Kuřačky mají obecně rizikovější těhotenství, častěji trpí na vysoký tlak, častěji rodí předčasně a rodí častěji hypotrofické děti (s menší porodní váhou).
Co se týče alkoholu - při nepravidelné konzumaci alkoholu (tzv.příležitostně) nebyly prokázány žádné změny a rizika pro těhotenství, u chronických alkoholiček samozřejmě zhoršení celkového zdravotního stavu poznamená i průběh gravidity - alkoholičky pokud otěhotní častěji potratí, a vzhledem k malnutrici (špatné výživě) velmi často rodí předčasně hypotrofické (podvyživené) děti. Poškození jater, pokud již existuje, se zvýšenou zátěží v těhotenství může zhoršit, což dále zhoršuje celkový stav těhotné a vyhlídky plodu.
Novorozenec se rodí s tzv. fetálním alkoholickým syndromem, který se vyznačuje slabým růstem, menším množstvím podkožního tuku, ztíženou adaptací po porodu, problémy s dýcháním a krevním oběhem. Pokud matka pije během porodu, dítě může mít těžký akutní poporodní útlum dechového centra a matka je v riziku vážného poporodního děložního krvácení. 
Obecně platí, že pokud trpíte jakýmkoliv onemocněním už před těhotenstvím, k vhodnosti otěhotnění by se měl vyjádřit odborník, který se o vás stará z hlediska dané nemoci - mezi relativně běžné nemoci patří zvýšená nebo snížená funkce štítné žlázy, která je rozšířená i mezi mladou populací. Dobrá kompenzace (vyvážení) poruchy štítné žlázy bude zárukou nekomplikovaného otěhotnění a taky snižuje riziko potratu v prvním trimestru. Nechci na tomto místě mluvit o dalších nemocech, kterými trpí část populace a které patří před těhotenstvím i v těhotenství do rukou odborníků na dané onemocnění a v těhotenství taky do rukou odborníka na rizikovou graviditu (cukrovka, vysoký tlak, autoimunní onemocnění, Crohnova nemoc, stavy po transplantacích orgánů).
K zdravého životnímu stylu patří i pohybová aktivita, lže říct, že značná část žen v reprodukčním věku cvičí, nebo je jinak aktivní. Je dobré si uvědomit, že KAŽDÝ POHYB JE ZDRAVÝ, a i když se bude jednat pouze o 20 minut rychlochůze do práce, přispěje to k vaší dobré kondici. Otázkou je, který typ cvičení je specificky vhodný v přípravě na těhotenství: doporučujeme cviky posilující pánevní dno a zároveň uvolňující spasmy v oblasti pánve - vhodné je cvičení podle Mojžišové a taky stále modernější břišní tanec.
Velká část žen, které plánuji svoje těhotenství, používá některý typ antikoncepce. 
Častou otázkou pak je, kdy vysadit hormonální antikoncepci nebo odstranit nitroděložní tělísko nebo podkožní implantát - lépe řečeno jak dlouho před plánovaným početím to udělat? Výrobci antikoncepčních přípravku uvádějí, že žádný „ochranný“ interval není nutný a o těhotenství se můžete začít okamžitě po vysazení hormonální antikoncepce nebo vytažení a nitroděložního tělíska. Mně se jeví jako rozumný kompromis období jednoho měsíce. Je třeba si uvědomit, že zejména po vysazení hormonální antikoncepce nemusí k návratu plodnosti dojít okamžitě - u některých žen to může trvat 3-6 měsíců, proto nebuďte nervózní, když se to nepovede okamžitě. Obecně platí, že zdravý normálně plodný pár potřebuje k početí průměrně 4 cykly, a proto vás nabádám k jisté dávce trpělivosti. 
Co se týče pohlavního života, zdá se že střídmost má i tady svoje místo: kvalitu nenahrazujte kvantitou. Některé páry se diví, že ačkoliv se o těhotenství snaží 2x denně, je jejich snažení marné a to i po dobu několika měsíců. Mějte na paměti, že spermie taky potřebují čas na uzrání a z tohoto hlediska je vhodnější frekvence styku 2-3x týdně, jinak budou v ejakulátu pouze mladé a tudíž oplodnění obtížně schopné formy spermií.
Někdy pomůže vhodné načasování vašeho úsilí - hlavně pokud jste oba značně vytíženi nebo cykly jsou více-méně nepravidelné, což je běžné u třetiny žen. Z hlediska načasování se nejlépe osvědčil ovulační test CLEARPLAN, který vám poskytne velmi přesnou informaci o Vaší nadcházející ovulaci - jste nejplodnější v dobu pozitivity testu a ještě dva dni poté. Tyto testy jsou volně dostupné v každé lékárně.
Zatím jsme nezmínili ještě jednu velmi důležitou věc a tou je kvalitní gynekologické vyšetření s důrazem plodnost: milé dámy, pravidelné gynekologické vyšetření by jste měly v každém případě absolvovat minimálně jednou ročně! Cílem vyšetření je prokázat, že máte zdravé děložní hrdlo především z hlediska onkologického (nemáte na hrdle prekancerozu a tím nejste v riziku rozvoje rakoviny hrdla). K tomuto stanovení se používá tzv.cervikální cytologie - t.j. stěr z povrchu čípku a taky zevnitř čípku (z kanálu děložního hrdla) a taky metoda přímé zrakové kontroly hrdla pod zvětšením (kolposkopie). Je vhodné prošetřit taky kvalitu poševního sekretu a zlikvidovat patogenní bakterie, pokud jsou v pochvě nalezeny. 
U ženy, která se aktivně připravuje na těhotenství je preventivní gynekologické vyšetření obzvlášť vhodné a v rámci tohoto vyšetření doporučujeme provést taky výtěr z kanálu hrdla na přítomnost patogenních bakterií - zejména chlamydií a taky mykoplasmat. 
Další součástí vyšetření je palpační vyšetření orgánů malé pánve - určujeme velikost, tvar a umístění orgánů, přítomnost abnormálních struktur a bolestivosti. 
V prekoncepční přípravě doporučuji rovněž ultrazvukové vyšetření malé pánve k odhalení abnormalit, které nemusí být vždy hmatné (některé typy děložních myomů a vaječníkových cyst). Na přání lze provést serologické (krevní) testy na pohlavní nemoci jako je syfilis, kapavka nebo AIDS (HIV). 
Pokud máte dojem, že pouze opakuji chronicky známé věci a každá z vás aktivních mladých žen připravujících se na těhotenství dělá vše doporučené a mnoho navíc, díky bohu zato. 
Pokud jste se přece jenom dozvěděly něco nového, co vám pomůže v dalším životě nebo vás alespoň přiměje se zamyslet, jsem rád, protože napsání tohoto článku nebyla marná práce.

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode