Papilomavirus

03.11.2021 13:24

Existuje více než sto typů papilomavirů - řada z nich je neškodná, některé ale mohou vést až k rakovině. S virem se přitom za svůj život setká většina žen, je totiž vysoce nakažlivý.



S lidským papilomavirem (HPV) má zkušenost 70-80 % žen, ve většině případů se však infekce nijak neprojeví a časem vymizí, aniž by si toho nakažený člověk všiml. Neléčená infekce se ale u některých žen často rozvine až v rakovinu děložního čípku. Tento proces může trvat i několik let.


Lékaři dnes naštěstí dokáží změny na děložním čípku včas zachytit. Je proto důležité nepodceňovat preventivní kontroly. Čím dřív se podaří nemoc odhalit, tím větší je šance na úspěšné vyléčení. Působením viru může dojít k rozvinutí i dalších nádorových onemocnění, jako jsou rakovina vaginy, análního otvoru, penisu, hlavy nebo krku.

Virus je silně infekční, přenáší se dokonce i dotykem kůže v oblasti genitálií. Mnoho infikovaných přitom nemá vůbec žádné příznaky a virus "pouze" šíří dál. Mnohem častejším důsledkem HPV infekce jsou genitální bradavice, které na rozdíl od rakoviny neohrožují člověka na životě.




Jedná se však o nepříjemné a neestetické onemocnění, které má kvůli vysokému riziku nákazy za následek dlouhý sexuální půst. Navíc se tato choroba poměrně často vrací. Dobrou zprávou ale je, že HPV infekce je v současnosti jediné pohlavní onemocnění, proti kterému se můžeme účinně bránit očkováním.

Zdroj: https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/402956-pozor-na-virus-prenaseny-sexem-muze-skoncit-az-rakovinou?campaignsrc=tn_clipboard

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode