NEINVAZIVNÍ POŠEVNÍ REJUVENACE - naše ordinace Vám zprostředkuje

03.11.2016 15:19

Nebojte se, určitě nejste jediná s nepříjemnými pocity jako je svědění a podráždění zevních rodidel, nedostatečná poševní lubrikace, suchost a podráždění a dokonce bolest během styku (dyspareunia)
Toto jsou vlastně docela časté příznaky u žen různého věku a většinou souvisí s nedostatkem estrogenua jím způsobenou poševní atrofií. Mají bohužel tendenci se časem zhoršovat. Dalšími – většinou přechodnými – příznaky jsou návaly horka a noční pocení. Vlastní pokles estrogenů se nastává buď fyziologicky - stárnutím nebo je vyvolaný operací nebo nastává v důsledku léčby rakoviny pohlavních orgánů. Nepříjemné pocity spojené se změnou poševní sliznice mohou snížit kvalitu života a ovlivnit vztah obzvláště když se skombinují s nízkou sexuální touhu až chybějícím libidem u některých starších žen díky deficitu testosteronu.

POŠEVNÍ ATROFIE: PŘÍČINY A PŘÍZNAKY

Urogenitální atrofie nastává v důsledku snížené tvorby estrogenu ve vaječnících. 
Tento stav znamená postupné ztenčování epitelu (vystýlky) pohlavních orgánu – především pochvy a vulvy – které se tím stávají křehčími a víc náchylnými k podráždění a poranění.  
Ztráta buněčného glykogenu (který přispívá k rovnováze poševní flóry) a snížené prokrvení v epitelu jsou faktory, které vedou k změnám ve vzhledu i funkci tkání, jako je 
• poševní suchost resp. nedostatek vlhkosti
• snížená tvorba zdravého poševního sekretu
• zvýšené poševní pH, přesahující 5.0
• úbytek poševních lactobacillů a nárůst škodlivých mikrobů
• zánět a pocity pálení
• svědění a lokalizované městnání krve v cévách
• leukorea a abnormální poševní výtok
• citlivost poševních stěn k frikci a mechanickému stresu
• vyhlazení poševních slizničních záhybů (v důsledku ztráty kolagenu a jeho snížené tvorby)

Fallopian Tube = vejcovod
Ovary = vaječník
Cervix= děložní hrdlo (čípek)
Rectum = konečník
Vagina = pochva
Uterus = děloha
Bladder = močový měchýř
Urethra = močová trubice
Hymen= panenská blána
Labia Minora = malé stydké pysky
Labia Majora = velké stydké pysky

 

Změny vyplývající z atrofie poševní sliznice a dolních močových cest můžou během pohlavního styku negativně ovlivnit pocity v pohlavních orgánech anebo zhoršit existující potíže, jako je snížené libido a chybějící orgasmus.  Až donedávna léčba a postupy vedoucí k zlepšení vaginální fyziologie a k boji s poruchami, které se zhoršují s průběhem času, nebyly moc rozšířené, bylo to přisuzováno nevyhnutnému procesu stárnutí. Dnes se čím dál více žen obrací na medicínu, aby jim pomohla zlepšit kvalitu a funkci konkrétní oblasti. I vy se nebojte požádat svého doktora o pomoc, pokud vás trápí popsané potíže.

POZNÁMKY K MENOPAUZE A JEJÍ LÉČBĚ

Až donedávna konec plodného období předznamenával postupný biologický a sexuální úpadek. V současnosti, kdy očekávaná délka života po menopauze převyšuje 30 let, pocit pohody a kvalita života žen začíná být citlivým tématem, které s rostoucí intenzitou přitahuje pozornost vědecké obce.   
Každá žena toto období, které počíná průměrně 50. rokem, prožívá jinak, má jiné příznaky a rizikové faktory.                                                                                                                                                            

 

Přirozená menopauza je ustání menstruace jako důsledek ztráty ovariální folikulární aktivity a mluvíme o ni po 12 měsících absence menstruačního krvácení (amenorea).
Předčasná menopauza je menopauza, která se objeví před čtyřicítkou (WHO). Může být obojí –  spontánní anebo indukovaná a je s ní spojeno zvýšené riziko osteoporózy, neurodegenerativních nemocí a kardiovaskulárních problémů. 
Indukovaná menopauza vzniká chirurgickým odstraněním obou vaječníků (spolu s dělohou nebo bez ní) anebo potlačením ovariální funkce chemoterapií nebo zářením jako vedlejší efekt léčby rakoviny.                                                                                                                                                                    Premenopauza je období předcházející menopauze až do prvního roku po posledním menstruačním krvácení (WHO).
Postmenopauza je období, které následuje po posledním menstruačním krvácení.
K tomuto výčtu stanovenému a schválenému WHO v roce 1990 Mezinárodní Společnost pro Menopauzu přidala v roce 1999 definici klimakteria, jako přechodu z reprodukčního období do nereprodukčního stavu.

Existuje mnoho možností jak ulevit potížím spojeným s klimakteriem, od hormonální substituční terapie přes fytoestrogeny, lokální hormonální i nehormonální léčbu až k laserovým technikám.

 

HRT (Hormone Replacement Therapy), česky HST (hormonální substituční terapie) znamená předepisování kombinace estrogen+progesteron nebo jen samotných estrogenů (pro ženy po odstranění dělohy)  v snaze o potlačení negativních účinků náhlého chybění estrogenů na kardiovaskulární aparát, kosti a nervový systém a také symptomů spojených s urogenitální atrofií. 10–25% žen užívajících celkovou hormonální léčbu pořád trpí příznaky spojenými s urogenitální atrofií.  Tato skutečnost spolu s obavami týkajícími se bezpečnosti užívání hormonů je důvodem, proč je celková hormonální léčba předepisovaná z důvodu urogenitální atrofie jen zřídka. Výskyt rakoviny prsu během života ženy v civilizovaném světě dosahuje 10%, a mezi známé rizikové faktory patří dlouhodobé používání estrogenně-progestinové HRT; čistě estrogenová léčba (ERT) podávaná ženám s dělohou je rizikovým faktorem rakoviny děložní vystýlky (= endometria). Na druhé straně epidemiologické studie u žen léčených HRT ukázaly podstatné snížení rizika kolorektálního karcinomu.

Vaginální estrogenová terapie – zvláště díky jejímu blahodárnému účinku na poševní atrofii za nepřítomnosti celkových kontraindikací užívání estrogénů je preferovaná nad celkovou léčbou (za předpokladu, že celková léčba není vyžadována z jiných medicínských důvodů). Estrogeny jsou vstřebávány poševními stěnami and vstupují do krevního oběhu, kromě případu preparátů navržených tak, aby se nevstřebávali.  Možné nežádoucí účinky se týkají prsu, perineální bolesti a děložního krvácení (o kterém byste měly okamžitě informovat svého doktora). Léčba je kontraindikovaná v určitých případech, u poševního/děložního krvácení neznámé povahy anebo u žen s rakovinou endometria.  Samotná léčba rakoviny ženských pohlavních orgánů nebo prsu může vést k poševní atrofii a tím k sexuální dysfunkci; všechny druhy estrogenové léčby jsou zakázány, protože většina těchto nádorů je citlivá k estrogenům. V jiných případech (jako je dlaždico-buněčný karcinom děložního hrdla) lokální rádioterapie často sníží množství estrogénových receptorů a lokální estrogénová léčba je tudíž téměř neúčinná.  
Dosud neexistují žádná vodítka ohledně doby trvání lokální vaginální estrogenové léčby, po které se symptomy nenavrátí a také ohledně bezpečnosti této léčby při dlouhodobém užívání.

Lubrikanty a zvlhčovače – Pokud jsou estrogenové preparáty nevhodné nebo neefektivní, dlouhodobá lokální aplikace poševních lubrikantů a zvlhčujících preparátů dokáže zmírnit příznaky spojené s poševní suchostí. Jedná se o směs rozpustných ochranných a posilňujících prostředků a nehormonálních látek na vodní bázi, které mají blahodárný účinek na poševní sliznici.

Fytoestrogeny. Tyto nesteroidní molekuly rostlinného původu, jejichž nejběžnějšími zdroji jsou sója a jetel, se vážou na estrogenové receptory. Prodávají se jako doplňky potravy a jejich vstřebávání kolísá od osoby k osobě a dokonce i u stejné osoby podle typu diety, interakce s léky a stavu střevní flory. Hormonální interakce s těmito molekulami nejsou omezené na estrogeny, ale týkají se také jiných hormonů, jako androgeny a hormony štítné žlázy. Přírodní produkty nejsou nutně bez kontraindikací; není dostatek klinických dat, která dokládají jejich účinnost a bezpečnost během menopauzy. Například nevíme, jestli jsou bezpečné pro pacienty s onemocněními štítné žlázy, jelikož mají tlumivé účinky na funkci štítné žlázy. Poměr riziko/užitek u fytoestrogenů s ohledem na rakovinu prsu zatím nebyl stanoven.

 

MONALISA TOUCHTM PRO ÚLEVU OD PŘÍZNAKŮ ATROFIE

MonaLisa Touch: nová laserová technika k léčbě vaginální atrofie

MonaLisa Touch je jednou z nejpokročilejších vaginálních fotorejuvenačních technik a přináší úlevu od nejnepříjemnějších symptomů spojených s poševní atrofií;  špatná lubrikace, svědění vulvy, suchost, pocit tíhy i bolest při sexu se stanou minulosti.   
Jestli máte příznaky spojené s vaginální atrofií, teď můžete získat novou rovnováhu a úlevu od symptomů, kterými trpíte každý den.

MonaLisa Touch podporuje obnovu sliznice pohlavních orgánů bezpečnou a nebolestivou cestou, metodou podobnou té, která se používá k zpomalení stárnutí obličeje. 
Laser v poševní sliznici stimuluje tvorbu kolagenu, navrací ji přiměřené prokrvení a zlepšuje její funkčnost.
MonaLisa Touch je přírodní, bezpečná a mini-invazivní, navrací tonus tkáním a zvyšuje lubrikaci. Jedním slovem, přirozeně normalizuje strukturu a funkci poševních stěn. 

Pokud chcete znovu nabýt harmonii svého ženství, neváhejte a čtěte dál.  Dostanete podrobnou informaci u metodě MonaLisa Touch

 

PRŮVODCE OŠETŘENÍM MONALISA TOUCH

MonaLisa Touch je vaginální rejuvenační ošetření (které by se nemělo zaměňovat s estetickým ošetřením)  založené na speciálním frakčním CO2 laseru specificky vytvořeném pro tuto konkrétní aplikaci.

Ošetření (výkon) Tento mini-invazivní laserový výkon se provádí v lékařské ordinaci;  nic se při něm neřeže ani nešije a procedura trvá maximálně půl hodiny. Procedura NEVYŽADUJE anestezii; ačkoli, pokud si to pacientka přeje, může si před výkonem aplikovat anestetický krém. 
Výsledky pociťujete už po prvním ošetření; normálně doporučujeme plný cyklus 3 ošetření v rozestupu 45-60 dní, ačkoli se doporučení počtu ošetření může měnit podle úrovně vaginální atrofie, kterou léčíme. Pouze zkušený gynekolog po pečlivém vyšetření může zhodnotit váš zdravotní stav a doporučit vám nejvhodnější léčebný plán.

Účinky Stimulační účinek laseru na kolagen zlepšuje stav poševní sliznice a podporuje její rehydrataci, a tím normalizaci její funkce. Díky účinku na faktory, které podmiňují suchost, křehkost a ztrátu elasticity, toto regenerační ošetření vás zbaví obtěžujícího svědění, podráždění a bolesti, které se dramaticky zhoršují především během pohlavního styku.  Dle hodnocení ošetřených pacientek je výsledkem podstatné zlepšení kvality jejich života zejména v sexuální oblasti.  
Kromě účinku na sliznici působí CO2 frakční laser rovněž na podslizniční pojivo, a proto umožňuje účinnou léčbu poševní ochablosti způsobené ztrátou slizničního tonu, pokud se současně nejedná o poškození lokálních svalů anebo poševní prolaps. 
Stimulační a rejuvenační proces se týká všech buněk a tkání a je dokončený přibližně za měsíc a půl.

Rekonvalescence Rizika pro pacientky léčené přístrojem MonaLisa Touch jsou minimální. Většina žen nepociťuje žádné nepříjemné pocity po vaginálním ošetření a pouze přechodné vedlejší účinky, jako je lehké zarudnutí po ošetření zevních rodidel (vulvy). Tyto obtíže obvykle mizí po jednom až dvou dnech klidu.  
Během prvního týdne hojivého procesu doporučujeme vyhnout se pohlavního styku, horké lázni, také intenzivnímu cvičení a zvedání břemen. Ošetřující lékař vám dá doporučení stran rychlého zotavení. 

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

JAKÝ VÝSLEDEK MŮŽETE OČEKÁVAT?

Většina léčených pacientek udává redukci suchosti, pálivých pocitů a bolesti během pohlavního styku, což přispívá k podstatnému zlepšení kvality života. Tyto výsledky jsou možné díky stimulaci sliznice, která se regeneruje a “rejuvenuje”. Tento proces probíhá na buněčné a tkáňové úrovni a k svému dokončení vyžaduje několik týdnů. Výsledky jsou nejznatelnějíší měsíc a půl po ošetření.

CO JE PROCEDURA MONALISA TOUCH?

MonaLisa Touch je rejuvenační procedura, která zlepšuje stav vystýlky poševních stěn za pomoci miniinvazivního laserem-asistovaného ošetření. MonaLisa Touch není estetickou léčbou jak termín “rejuvenace” možná naznačuje, protože “rejuvenace” poševní tkáně v tomto případě znamená pouze navrácení  původní funkčnosti ztracené v průběhu času.

V ČEM SPOČÍVÁ PROCEDURA MONALISA TOUCH?

Ošetření zvané MonaLisa Touch se provádí za použití CO2 frakčního laseru speciálně navrženého pro tento typ aplikace. Procedura se provádí v lékařské ordinaci a obvykle nevyžaduje anestezii. Nic se při ní neřeže ani nešije a procedura trvá maximálně půl hodiny.  
 

JAKÝ JE PŘÍNOS TÉTO LÉČBY?

MonaLisa Touch umožňuje funkční obnovu pochvy . Tato laserová vaginální rejuvenace pomáhá mírnit až odstraňovat symptomy související s poševní atrofií, rozšířenému problému mezi ženami v pre- a postmenopauze. Díky účinku na faktory zodpovědné za suchost, křehkost a ztrátu slizniční elasticity, tato léčba eliminuje obtěžující svědení, iritaci a bolest, které se akutně zhoršují zvláště během pohlavního styku. Interakce s laserem je v skutečnosti ideální metodou stimulace tvorby kolagenu v poševních stěnách a vede k rehydrataci a funkční tkáňové obnově pochvy. Jeho blahodárný účinek přispívá k zlepšení sexuálního potěšení a zvýšení sebevědomí.

 

JE ANESTEZIE POTŘEBNÁ?
Ne, anestezie není potřeba. Pokud ji pacient preferuje, lze před výkonem aplikovat anestetický krém.

JAKÉ JE ZOTAVOVÁNÍ?
Většina žen udává mírný lokalizovaný dyskomfort vulvy, který trvá několik dní po laserovém ošetření. Většina žen se může vrátit k běžným aktivitám po jednom až třech dnech. Během období hojení se doporučuje vyhnout se zvedání těžkých břemen, intenzivnímu fyzickémi cvičení nebo horké lázni.

Po výkonu budete instruovány o všech okolnostech, které přispívají k rychlému zotavení.

PRO KTERÉ ŽENY JE LASEROVÁ PROCEDURA MONALISA TOUCH NEJVHODNĚJŠÍ?
MonaLisaTouch je vhodná pro každou ženu s vaginální atrofií způsobenou fyziologickými hormonálními změnami, které neodvratně přicházejí s časem.  MonaLisa Touch je ideální léčbou pro ty ženy, které hledají méně invazivní léčbu v porovnání s chirurgickými a farmakologickými  postupy. Pamatujte, odborník se zkušenostmi s ošetřením MonaLisa Touch rád probere s vámi vaše symptomy, vyšetří vás a poradí vám tak, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

PRO KTERÉ ŽENY JE LASEROVÁ PROCEDURA MONALISA TOUCH NEVHODNÁ?
Neexistují žádná vylučovací kriteria pro MonaLisa Touch kromě vážných lokálních nebo systémových onemocnění.  Obecně platí, že všechny ženy v menopauzálním věku můžou profitovat z této léčby; ačkoli poslední slovo má odborník se zkušenostmi s touto metodou.

 

LZE METODU MONALISA TOUCH POUŽÍT I K LÉČBĚ POŠEVNÍ OCHABLOSTI?
Výraz “poševní ochablost” se týká stavu, kdy se zvětšil průměr pochvy. Je často způsoben přirozenými leč traumatickými událostmi jako je porod nebo uvolněním tkání v důsledku přirozeného procesu stárnutí.  Vždy je nezbytné zhodnotit stav pochvy a příčinu ochablosti, aby se vyloučil prolaps anebo svalová nedostatečnost. CO2 fractional laser umožňuje léčení těch případů, kde je poševní ochablost způsobená ztrátou slizničního tonusu.

EXISTUJÍ ZDE NĚJAKÁ RIZIKA?
Jsou zcela minimální. Léčba se provádí ambulantně nebo jako výkon jednodenní chirurgie. Většina žen udává přechodné vedlejší účinky – mírné zarudnutí anebo otok – dyskomfort, který obvykle odezní během 1-2 dní.

 

 

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode