LBS Metoda

15.12.2018 20:18

Kartáček, který by mohl vymýtit rakovinu děložního čípku. Jeho použití při vyšetření zjistí přítomnost viru

Čeští gynekologové testují metodu, která má lépe odhalit riziko vzniku rakoviny děložního čípku. Na rozdíl od běžného postupu totiž zaznamená už samotnou přítomnost viru, a ne až jeho následky. Po roce používání hlásí lékaři čtyřikrát lepší výsledky, co nejdřív proto chtějí tento test dostat do preventivních prohlídek.

 
 
Video Události
 
video

Gynekologové mají po roce testování u pacientek čtyřikrát lepší výsledky

„Cílem preventivních vyšetření je odhalit nádor ve stadiu přednádorových změn, tedy ještě než vznikne. Tady jdeme o krok dřív: my odhalujeme pacientku, která je infikovaná virem, který může takové změny způsobit,“ vysvětluje onkogynekolog Jiří Sláma ze Všeobecné fakultní nemocnice, jenž je garantem studie.

Třicetiletá Denisa už má za sebou dvě operace a chemoterapii a kvůli rakovině děložního čípku strávila skoro půl roku v nemocnici. K lékaři přitom chodila pravidelně a signál, že by se rakovina mohla týkat i jí, nikdo nezaznamenal: „Před rokem to na tom stěru vidět nebylo a letos v květnu už jsem měla nádor dva centimetry.“

Denise přitom mohl pomoci speciální kartáček: pokud ho lékař použije ke stěru, tak odhalí riziko dříve. Pacientky mohou svého gynekologa o toto vyšetření žádat už nyní, ale zatím ho nehradí pojišťovny a pacientky tak zaplatí kolem tisícikoruny.

Mluvčí největší pojišťovny VZP Oldřich Tichý upozorňuje, že je to otázka státu a ministerstva zdravotnictví. „Rozhodne-li ministerstvo, budeme ho hradit,“ dodává.

Samotný resort zdravotnictví účinnost této metody nepopírá: jenže ze statistik vyplývá, že na každoroční screening kvůli rakovině děložního čípku chodí k lékaři jen 56 % žen. Chce proto nejdřív dostat do ordinací více pacientek: „My potom budeme dělat vše pro to, aby ty používané metody byly co možná nepřesnější,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Standardní součástí vyšetření by tak mohl být speciální kartáček nejdřív od roku 2020. Gynekologové si však od něj slibují úplné vymýcení této diagnózy.

Preventivní prohlídky jsou podle odborníků nezbytné, protože v počátečních stádiích nemá rakovina děložního čípku žádné příznaky. Nejvíc nemocných je ve věku od 35 let, nevyhýbá se ale ani ženám nad 50 let, které často gynekologa vůbec nenavštěvují. U většiny žen je ale možné díky včasnému zjištění potíží odstranit poškozenou tkáň a úplně tak zabránit vzniku nádoru.

Rakovinou děložního čípku každý rok v Česku onemocní asi 800 žen a přes 400 jich ročně umírá. Nemoc způsobuje lidský papilomavirus (HPV), proti kterému je možné se i očkovat. V Česku je proočkovanost dívek asi 50 procent. Od letošního roku je z veřejného zdravotního pojištění hrazené také třináctiletým chlapcům. Muži totiž mohou HPV na ženy přenášet při sexu a sami se mohou stát jeho obětí. 

 

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode