Jak poznat poslíčky?

04.03.2021 22:41

Braxton-Hicksovy kontrakce? Víme, jak rozeznat poslíčky od porodních bolestí

Mohou se objevit kdykoli v průběhu těhotenství a nejednu maminku vyděsí. Hlavně prvorodičky se obávají, zda poznají, že jde jen o falešný poplach. Co jsou to vlastně Braxton-Hicksovy kontrakce neboli poslíčci a jak je odlišit od skutečných porodních bolestí?

Děloha se připravuje na porod už od prvního trimestru těhotenství. Braxton-Hicksovy kontrakce tedy mohou vnímavější ženy pociťovat již v šestém týdnu gravidity. Většina nastávajících maminek si jich ale nevšimne dříve než ve druhém nebo spíše třetím trimestru. Zvláště pokud jsou těhotné poprvé. Poslíčci, které byly pojmenovány podle britského lékaře Braxton-Hicskse, jsou vlastně několikavteřinové (většinou ne delší než jednu minutu) stahy děložního svalstva. Ty se projeví jako tuhnutí bříška a mohou být spojené až s mírnou bolestí v podbřišku. Většina žen je ale popisuje jen jako nepříjemné, ne bolestivé. Na intenzitě i frekvenci často začnou nabírat až s koncem třetího trimestru. Ale zde opět záleží na výši prahu bolesti každé ženy. Najdou se i takové nastávající maminky, které tyto kontrakce po celé těhotenství vůbec nezaznamenají.

ADVERTISING

Jak odlišit poslíčky od skutečných porodních kontrakcí?

Většina žen pravé kontrakce vedoucí k porodu od pouhých poslíčků rozpozná, a to i v případě, že je těhotná poprvé. I když jsou porodní bolesti jednou z věcí, která je slovy nepřenositelná, a člověk ji musí zažít na vlastní kůži, existuje několik vodítek, jež vám pomohou se zorientovat.

  • Skutečné kontrakce se vyskytují s určitou pravidelností, následuje jedna po druhé, zesilují a interval mezi nimi se postupně zkracuje, je rytmický. Poslíčci naproti tomu přicházejí z ničeho nic, jsou velmi nepravidelné a jejich bolestivost se nestupňuje. Naopak postupně slábne, až zmizí úplně.
  • Dalo by se říci, že v případě poslíčků jde o nepříjemný pocit v přední části břicha, než o bolest. To skutečné kontrakce bývají cítit po celém těle.
  • Zatímco porodní bolesti se vám nepodaří zahnat teplou (nikdy ne horkou!) sprchou či koupelí, procházkou ani nijak jinak, s poslíčky to možné je.

Přesto ale platí, že výjimka potvrzuje pravidlo! Jsou i případy, kdy si ani lékaři nejsou bez podrobného vyšetření jisti, zda se nejedná o předčasný porod. Proto není na škodu při sebemenší pochybnosti navštívit svého gynekologa nebo zajet přímo do porodnice. Lépe přijít dvakrát zbytečně než jednou pozdě.

Kdy určitě navštívit lékaře?

  • Pokud se bolesti opakují pětkrát až šestkrát do hodiny, nebo desetkrát a častěji za den.
  • V případě, že jste těhotná kratší dobu než 37 týdnů, a máte pravidelné kontrakce po 12 minutách.
  • Jestliže se objeví podezřelý vaginální výtok, špinění nebo dokonce krvácení.
  • Když pociťujete velmi intenzivní bolesti v břiše.
  • Jakmile se pojí kontrakce se silnějšími bolestmi v kříži.

Jak zmírnit Braxton-Hicksovy kontrakce?

Na rozdíl od pravých kontrakcí pomůže zpravidla skutečně málo. Mnohdy stačí jen změnit polohu nebo aktivitu. Pokud jste stahy dělohy vyvolala přílišnou aktivitou, zvolněte. V opačném případě se vydejte třeba na procházku.

Nepravé kontrakce může spouštět také plný (v těhotenství k tomu stačí málo) močový měchýř. Zkuste ho tedy vyprázdnit.

Pijete dostatečně? Kontrakce dělohy může způsobit i dehydratace.

Dejte si sprchu nebo koupel, ale pozor na teplotu vody. Rozhodně by neměla být příliš horká!

Pro zmírnění poslíčků se někdy doporučuje hořčík, s tím ale opatrně! Rozhodně si ho neordinujte sama, jeho užívání vždy konzultujte se svým lékařem. Magnézium by při špatném dávkování mohlo ublížit vašemu děťátku i vám.

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode