Chronické vaginální výtoky. Možnosti využití přírodních metod k léčbě.

02.11.2011 22:09

 

Chronické vaginální výtoky. Možnosti využití přírodních metod k léčbě.

Často se opakující vaginální výtoky zůstávají i nadále jednou z nejčastějších diagnos, které řeší gynekolog v ambulanci. Nemůže tedy být na škodu, pokud si zopakujeme řadu faktů, které mohou vysvětlit jak a proč k výtokům dochází a jak je léčit nebo jim předcházet.

Výtok je téměř vždy způsoben zánětem, tedy infekcí vaginální sliznice. Nejde tedy o projevy nastydnutí, jak se ženy obvykle domnívají. Prochlazení může být pouze jednou z příčin krátkodobého snížení obranyschopnosti organismu a infekce, s níž by se normálně jedinec vyrovnal působením své imunity, se pak může projevit. Do souvislosti s prochlazením pak ženy výtoky dávají zejména proto, že současně s výtokem prodělávají nějaké onemocnění typicky spojené s prochlazením, například kašel, virosu, rýmu. Souvislost těchto onemocnění s prochlazením je však v zásadě stejná – vždy jde o snížení imunity.

Jiným typickým důvodem pro vznik zánětu sliznice poševní a tím i výtoku je velmi často koupání a to nejen ve společných bazénech. Většina žen ze zkušenosti ví, že velkým rizikem je také užívání antibiotik. Antibiotická léčba likviduje nejen bakterie na místech, kde to od ní očekáváme, například v oblasti dýchacích cest při zánětu průdušek, ale jejím působení dojde i k likvidací mikrobů, které na vaginální sliznici být mají a fungují zde jako překážka pro množení mikrobů škodlivých. Rovnováha v osídlení vaginální sliznice je relativně vratká a k jejímu porušení může dojít i například používáním pěn do koupelí nebo lubrikačních prostředků. Pro zdravé vaginální prostředí je rozhodující přítomnost mikroba Lactobacillus vaginalis. Ten je schopen přeměnit glukosu, cukr obsažený v buňkách sliznice, na kyselinu mléčnou. Ta ovlivní vlastnosti vaginálního prostředí tak, že není vhodné pro množení celé řady škodlivých mikrobů a hlavně kvasinek. Právě kvasinky se velmi často vyskytují ve všech prostorách kde je vlhko, tedy lázních, koupelnách, saunách a také ve zmíněných bazénech.

Jako prevenci chronických výtoků radím svým pacientkách několik osvědčených kroků.
Za prvé: koupat se v bazénech, ale i v řece a rybníku se zavedeným tamponem. Za druhé: je li to možné, vždy po koupání se ihned opláchnout důkladně čistou vodou. Za třetí: pokud jste náchylná k častým výtokům, pak je výhodné mít doma práškovou desinfekci hypermangan (lze bez receptu koupit v každé lékárně – jde o potravinářskou neškodnou desinfekci) a z ní si udělat večer po koupání nebo pobytu v jakkoliv problematickém prostoru sedací koupel v podobě slabě růžového roztoku a to po dobu l5–20 minut. Ve výčtu rizikových míst jsem vynechal moře a to z toho důvodu, že zde prakticky žádné riziko získání infekce nehrozí a dokonce mořská voda působící jako mírná desinfekce má léčebný vliv na již existující chronické výtoky. Mořskou sůl lze použít i v našich podmínkách jako přísadu do koupele s velmi dobrým efektem. Dalším možným způsobem prevence je zvyšování imunity organismu dodáváním prvků, které se na tvorbě protilátek podílejí. Jde o selen, zinek a hořčík, ale také o železo, o němž se to příliš neví a kterého má velké procento žen nedostatek. Ten se mimochodem může projevovat snížením kvality pleti, vlasů a nehtů i podstatným snížením výkonnosti organismu. Při chronicky se opakujících výtocích, hlavně plísňového charakteru je také nutné vynechat, nebo alespoň maximálně omezit sladkosti všeho druhu a požívání všech druhů plísňových sýrů.

Více známé je použití léčivých prostředků odvozených od jogurtů a mléka. V nich je využívána příbuznost mikrobů způsobujících srážení mléka v procesu tvorby sýra a jogurtu ( Lactobacillus acidophillus a Lactobacillus bulgaricus) s mikroorganismy vyskytujícími se normálně na povrchu vaginální sliznice. Tyto se jmenují také Lactobacillus, ale vaginalis. Využít tuto příbuznost se dříve doporučovalo vaginálním zavedením klasického bílého jogurtu při akutních kvasinkových výtocích . Tato lokální, přírodní metoda by možná částečně fungovala v případě, že by byl použit přírodní, zcela čerstvý jogurt. Ten v současnosti sotva seženete, nebo byste si jej z násady jogurtových mikroorganismů musely vyrábět doma. A na to většina žen nemá ani prostor ani čas. V lékárnách a prodejnách zdravé výživy je k disposici celá řada polykacích potravinových doplňků obsahujících spory (zárodky) Lactobacillů. Po spolknutí se v prostředí tenkého střeva tyto „přátelské „ mikroorganismy pomnoží a pozitivně ovlivní celkový imunitní – obranný – systém organismu. Problém je v tom, že trávicí kyseliny a enzymy v žaludku a na počátku tenkého střeva velmi snadno mohou populaci Lactobacillů částečně nebo úplně zničit. A i v případě, že k tomu nedojde, trvá několik týdnů, než se vliv takto podaných Lactobacillů pozitivně projeví na vlastnostech poševního prostředí.

Jenže – my Lactobacilly a jejich efekt potřebujeme mít na poševní sliznici a to co nejrychleji. Již téměř l5 let máme k disposici preparát FERMALAC VAGINAL, výrobek francouzské firmy Institute Rosell ve formě vaginálních tablet, které tento požadavek splňují. V nich je obsažena obrovská dávka dvou miliard spor – zárodků – těchto pro člověka zcela neškodných mléčných bakterií. Po zavedení do poševní klenby ( stejně jako tampon) se velmi rychle rozpustí a ze spor se pomnoží ony žádoucí Lactobacilly. Jejich působením dojde ke změně kyselosti poševního prostředí na hodnotu mezi 3, 8 a 4, 5. Právě toto rozmezí je potřebné pro zamezení množení škodlivých mikrobů a kvasinek.


FERMALAC Vaginal se výborně uplatní při doléčování poševních zánětů, ale hlavně jako prevence jejich vzniku. Vynikající účinnost tohoto přípravku mohu ze zkušenosti ve své gynekologické praxi potvrdit a doporučit jeho pravidelné použití hlavně v rámci prevence, tedy i v době, kdy žena žádné obtíže nemá. Ostatně totéž potvrdily i studie sledující podpůrný vliv tohoto přípravku ve spojení s léčbou protizánětlivými léky.
Častou chybou žen je to, že každý pálivý či svědivý výtok klasifikují jako kvasinkový. Pálení a svědění je sice skutečně typickým projevem kvasinkové infekce, ale toto spojení platí jen u části výtoků. Větší část takto se projevujících výtoků má jiného původce a proto volně prodejné prostředky (např. GynoPevaryl, Canestene, Jenamazol) na ně prostě neúčinkují. Použití přípravku Fermalac vaginal jako „první pomoc „ při počátku projevů vaginálního výtoku může situaci rychle vyřešit a ušetřit Vám řadu potíží. Výhodné také je, že je možné jej zakoupit v lékárně bez lékařského receptu. Ověřený pozitivní efekt má tento prostředek také v přípravě před operativními vaginálními výkony, kdy dojde v pooperačním období k nerušeném hojení operačních ran.

 

Kontakt

Gyn.por. ordinace Dr.Evžen Bělka

evzenbelka@seznam.cz

Teplická 270
Jílové
40701

Libouchec Nádražní 370

739971298

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode